Het beoordelen van duurzaamheidscertificaten van leveranciers is cruciaal voor bedrijven die duurzaamheid willen integreren in hun toeleveringsketen. Maar hoe kun je nu bepalen wat relevant is voor jouw bedrijf en/of het certificaat daadwerkelijk betrouwbaar is? In deze blog gaan we dieper in op hoe je de juiste keuzes kan maken.
Het belang van kritisch denken
Verschillende duurzaamheidscertificaten richten zich op verschillende aspecten van duurzaamheid. Certificaten zoals ISO 14001 of ISO 26000 richten zich op milieubeheersystemen en MVO, terwijl anderen zoals Fair Trade of Rainforest Alliance zich ook richten op ethische en sociale aspecten. In jouw keuze is het daarom belangrijk om te begrijpen wat de onderliggende specifieke criteria zijn waarop het certificaat zich richt om vervolgens jezelf ervan te overtuigen dat dit aansluit bij jouw duurzaamheidsdoelen. Verder is het belangrijk om te weten of het certificaat breed wordt erkend en geaccepteerd binnen jouw branche. Certificaten die veel binnen jouw branche of in de keten worden gehanteerd, bieden vaak een betrouwbare en relevante indicatie van duurzaamheid en bevorderen (h)erkenning in de keten.
Het belang van transparantie en onafhankelijke audits
Maar hoe weet je nu zeker of het certificaat is uitgegeven door een erkende en betrouwbare organisatie? Betrouwbare certificeringsorganisaties zijn vaak onafhankelijk en hebben een strenge externe auditprocedure. Sommige certificaten vereisen uitgebreide audits waarbij zowel de productieprocessen als de arbeidsomstandigheden op locatie worden gecontroleerd, terwijl andere misschien alleen een documentcontrole uitvoeren, op afstand.
Goede certificeringssystemen bieden inzicht in de gehele toeleveringsketen en creëren transparantie en traceerbaarheid; van grondstoffen tot eindproduct. Dit helpt bij het identificeren van mogelijke, kansen, risico’s en verbetermogelijkheden, een wezenlijk onderdeel van jouw inkoopstrategie! Duurzaamheid is een continu proces en periodieke audits zorgen ervoor dat de leverancier blijft voldoen aan de gestelde normen. Let er dan ook op dat de certificaten periodiek worden herzien en vernieuwd: zonder hercertificering bestaat het risico dat de leverancier niet meer voldoet aan de onderliggende criteria.
Kosten en investeringen
Voor niets gaat helaas alleen nog maar de zon op! Certificeren gaat dus voor jouw bedrijf en ook voor de leverancier gepaard met investeringen en kosten, zowel directe kosten (denk aan de audits) als indirecte kosten: de tijd die jij en jouw collega’s moeten besteden om aan de eisen te voldoen. Soms kunnen de kosten een barrière vormen voor (kleinere) leveranciers. Het is belangrijk om te bepalen of de investering in het certificaat opweegt tegen de voordelen die het biedt. Daarbij bieden sommige certificeringsprogramma’s ondersteuning en opleidingen aan bedrijven en hun leveranciers om hen te helpen om te voldoen aan de criteria. Dit kan variëren van technische ondersteuning voor een IT-applicatie tot aan het verbeteren van lokale arbeidsomstandigheden op locatie.
De mening van de klant en de consument
Tot slot, in een eerder blog hebben we al genoeg gezegd over greenwashing. Het is het belangrijk om te ervaren hoe jouw klanten (en hun klanten/consumenten) de certificaten beoordelen. Certificaten met een sterke reputatie kunnen bijdragen aan een positief imago van jouw producten en merk, wat kan leiden tot een verhoogde klantloyaliteit en verkoop. Zo zie je maar weer, Sustainable Procurement raakt de hele organisatie!
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe DELPHI4 jouw bedrijf kan helpen om duurzamer te worden? Neem deel aan onze eendaagse training Sustainable Procurement op 12 september in Amsterdam en op 7 november in Rotterdam, of neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we samen een verschil kunnen maken in de wereld van procurement.