ISO 20400 Leidraad MVI

ISO 20400 is een internationale norm die betrekking heeft op Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) en biedt richtlijnen voor organisaties om duurzaamheid te integreren in hun inkoopprocessen. Deze norm, gepubliceerd in 2017, is ontwikkeld door de International Organization for Standardization (ISO) en heeft als doel bedrijven te helpen bij het implementeren van duurzame inkooppraktijken over de hele wereld.

De ISO 20400-richtlijn richt zich op het bevorderen van milieuvriendelijke, sociaal verantwoorde en economisch levensvatbare inkoopbeslissingen. De norm moedigt organisaties aan om hun hele toeleveringsketen te betrekken en de impact van hun inkoopactiviteiten op mens, milieu en economie te beoordelen.

Belangrijke elementen van ISO 20400 zijn onder andere het vaststellen van duurzaamheidsdoelstellingen, het identificeren van relevante stakeholders, het beoordelen van leveranciers op duurzaamheidscriteria en het integreren van duurzaamheidsprincipes in het inkoopproces. De norm benadrukt ook het belang van transparantie, communicatie en continue verbetering in het streven naar duurzaamheid in inkoop.

ISO 20400 is gebaseerd op de principes van de ISO 26000-richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en is daarmee in lijn met internationale normen en verwachtingen. Door deze norm te volgen, kunnen organisaties niet alleen voldoen aan de groeiende vraag naar duurzaamheid, maar ook bijdragen aan bredere mondiale doelstellingen, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Het implementeren van ISO 20400 kan voor bedrijven verschillende voordelen opleveren, waaronder een verbeterd imago, risicobeheer, kostenbesparingen en het aantrekken van duurzaamheidsbewuste klanten. Als een instrument voor duurzaam inkoopbeheer draagt ISO 20400 bij aan een meer verantwoorde en veerkrachtige wereldwijde toeleveringsketen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

E-mailadres
Voornaam
Achternaam
Bedrijfsnaam

Binnenkort ontvang je de eerste nieuwsbrief