Inkopers staan voor de uitdaging om de duurzaamheid van hun leveranciers nauwkeurig te beoordelen. Dit is niet alleen cruciaal voor het imago van hun eigen bedrijf, maar ook om een duurzame toeleveringsketen te bevorderen. Het beoordelen van de duurzaamheid van een bedrijf gaat echter verder dan het lezen van een duurzaamheidsrapport of het controleren van certificeringen. Het vereist een diepgaand inzicht in de betrouwbaarheid en transparantie van de duurzaamheidspraktijken en -rapportages van leveranciers.
De betrouwbaarheid van duurzaamheidsrapportages
Een van de grootste uitdagingen hierbij is de variabiliteit en betrouwbaarheid van de externe duurzaamheidsrapportages. Leveranciers gebruiken verschillende methoden om hun duurzaamheidsdata te verzamelen en te rapporteren wat het moeilijk kan maken om deze te vergelijken. Voor inkopers is het daarom essentieel om te kijken naar hoe consistent en transparant deze rapportages zijn. Betrouwbare rapportages zijn cruciaal omdat ze inkopers helpen om de juiste keuzes te maken. Het ontwikkelen van gemeenschappelijke maatstaven en indicatoren voor duurzaamheid kan hierbij helpen.
Duurzaamheidsindicatoren en vergelijkbaarheid
Bij DELPHI4 houden wij graag vast aan de 17 SDG’s die door de Verenigde Naties zijn geformuleerd voor een duurzame en inclusieve wereld. Die zijn helder en allesomvattend. Maar, deze 17 doelstellingen zijn doorvertaald naar 169 subdoelstellingen en 232 indicatoren! Het maken van keuzes en uiteindelijk betrouwbaar rapporteren op die duurzaamheidsindicatoren is een uitdaging. Als een keuze voor een subdoelstelling en indicator is gemaakt, dan is nog niet gezegd dat die overeenkomt met die van hun leveranciers. Een voorbeeld hiervan is het meten van de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer van werknemers. Sommige bedrijven gebruiken schattingen op basis van geregistreerde adressen, terwijl anderen geavanceerde apps inzetten die de werkelijke afgelegde kilometers en gebruikte transportmiddelen meten. Voor inkopers is het belangrijk om te begrijpen welke methoden hun leveranciers gebruiken en hoe deze bijdragen aan de betrouwbaarheid van de eigen gerapporteerde data.
De rol van accountants
Accountants spelen een belangrijke rol bij het waarborgen van de transparantie en betrouwbaarheid van duurzaamheidsrapportages. Europese normen zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en de bijbehorende ESRS (European Sustainability Reporting Standards) verplichten private bedrijven om hun duurzaamheidsrapportage te laten goedkeuren door een accountant. Dit verhoogt de betrouwbaarheid maar niet per definitie de vergelijkbaarheid.
Actieve rol van inkopers
Inkopers moeten een actieve rol spelen in het verduurzamen van de toeleveringsketen. Dit begint bij het stellen van de juiste vragen en het creëren van transparantie. Het is belangrijk om meetbare resultaten te behalen, zoals minder transportkilometers of minder verpakkingsmateriaal en hierop voort te bouwen. Bij DELPHI4 ondersteunen wij bedrijven bij het realiseren van hun duurzaamheidsambities in de inkoopfunctie. Onze consultants helpen onder meer met het opstellen van actieplannen, het trainen van in- en multidisciplinaire stakeholders die impact willen maken in de keten. Wij geloven dat niets doen geen optie is en dat elk bedrijf stappen kan zetten richting een duurzamere toekomst.
Conclusie
Voor inkopers is het beoordelen van de duurzaamheid van leveranciers een complex, maar essentieel onderdeel van hun rol. Betrouwbare en transparante duurzaamheidsrapportages zijn de basis voor deze beoordeling. Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen de rapportages en te begrijpen hoe consistent en vergelijkbaar de data zijn en welke indicatoren worden gebruikt om duurzaamheidsdata te verzamelen en rapporteren.
Ook aan de slag met het verduurzamen van je inkoopprocessen?
Wil je meer weten over hoe DELPHI4 jou kan helpen bij het verduurzamen van jouw inkoopprocessen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het creëren van een duurzame en transparante supply chain.