Wat kun je als inkoper doen om je duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren? Meer dan je misschien denkt! Lees deze blog met daarin 3 heldere stappen die je kunt zetten om duurzaamheid te integreren in je inkoopstrategie en hoe je dit bij je leveranciers hoog op de agenda kan krijgen.
Wil je deze 3 stappen goed leren toepassen? Neem dan deel aan onze training op 30 mei aanstaande in Rotterdam. Opgeven doe je hier. Aan het einde van de dag ben je in staat om een actieplan te schrijven om Duurzaam Inkopen te integreren binnen jouw organisatie.
Stap 1
Achterhaal wat belangrijk is voor jouw organisatie
In de praktijk zien wij vaak dat inkopers niet goed weten waar ze moeten beginnen. Dit leidt nogal eens tot een afwachtende houding, maar wat ons betreft kun je altijd iets doen. Fouten maken mag. Niets doen is geen optie!
Begin dus met kritisch te kijken naar de sector waarin je bedrijf actief is en naar de impact die je kan maken. Relateer dit aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) voor de herkenbaarheid binnen en buiten jouw organisatie
We geven een voorbeeld om het concreet te maken: stel jouw bedrijf is actief in de groententeelt, dan is het belangrijk om o.a. rekening te houden met SDG 15, leven op land. Denk aan de impact van de inzet van o.a. gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest etc. Houd ook rekening met SDG 12, duurzame consumptie en productie, voor de inzet van verpakkingsmaterialen en waterverbruik. Verder kun je in het algemeen stellen dat voor elk bedrijf de arbeidsomstandigheden in de keten (SDG 8) en het actief omgaan met diversiteit (SDG 10) belangrijke duurzaamheidsthema’s zijn. Het zijn stuk voor stuk elementen die je in je inkoopstrategie op kan nemen.
Stap 2
Vertaal de gestelde prioriteiten naar jouw leveranciersportfolio en bepaal je doelen
Het merendeel van onze klanten werkt met een segmentatie van hun leveranciersbestand, waarbij segmenten zijn ingedeeld op basis van spend, strategische relevantie, ketenrisico’s, de bereidheid om gezamenlijk te innoveren en meer.
In stap 2 reflecteer je je duurzaamheidsthema’s op de meest relevante leveranciers en stel je concrete doelen op. Wanneer je deze hebt vastgelegd, dan zul je al snel merken dat leveranciers zich ook bezighouden met dezelfde thema’s. Sterker nog, de leverancier zal het waarderen en zelfs leuk vinden dat je hier het gesprek over aangaat. Voor hen is het immers een mooie manier om te laten zien hoe zij zich onderscheiden van de concurrent en/of op een andere manier bezig zijn met dit onderwerp.
Heb je nog geen nulmeting gedaan om je baseline te bepalen en je doelen te concretiseren? Geen probleem. Je kan altijd beginnen met optimaliseren, ook zonder baseline!
Stap 3
Start het gesprek met je leverancier
In de dialoog met je leverancier bespreek je (zie ook stap 2) samen hoe je de impact (SDG’s) kan verbeteren en je doelen kan realiseren. In alle gesprekken met leveranciers wordt reeds gefocust op kosten, kwaliteit en risico’s. Nu is het zaak om ook deze duurzaamheidsdoelen bespreekbaar te maken.
Wederom een voorbeeld: Stel dat je met een transporteur in gesprek bent, dan kun je gezamenlijk bepalen dat je in plaats van tweemaal per week slechts eenmaal wordt beleverd. Dat vermindert direct de CO2-uitstoot, maar ook de kosten! Samen kun je eenvoudig bekijken hoeveel impact dit maakt en vervolgens kan je bespreken of het mogelijk is dat men, naast het maken van minder kilometers, over kan stappen naar een alternatieve brandstof of dat de transportmodaliteit veranderd kan worden: denk aan het vervoeren per trein of per (binnenvaart-)schip.
In deze tijd waarin de urgentie écht wel wordt gevoeld is het relatief eenvoudig om het onderwerp duurzaamheid bespreekbaar te maken. Er is niets mis met oprecht gestelde vragen als: ‘Wat doe jij vanuit jouw leveranciersrol om de wereld te verbeteren en waar ga jij het verschil in maken?’
Geef je op voor onze training op 30 mei in Rotterdam
Wil je deze 3 stappen goed leren toepassen? Neem dan deel aan onze training op 30 mei aanstaande in Rotterdam. Opgeven doe je hier. Aan het einde van de dag ben je in staat om een inkoopplan te schrijven waarin je rekening houdt met de duurzaamheidsambities van je organisatie. Een mooie start om het qua inkoop en duurzaamheid nét even anders te doen.