Een belangrijk overzicht: ESG-wetgeving voor bedrijven in 2025

Belangrijkste ESG-wetten 2025 voor jouw bedrijf

Wat komt er vanaf dit jaar allemaal op je af qua wetgeving?  In deze blog lees je over de meest relevante wetten en verordeningen die de meeste organisaties gaan raken. Daarnaast zijn er natuurlijk branche-specifieke wetten (bijvoorbeeld voor de landbouw of textiel) of voor bepaalde productcategorieën (bijvoorbeeld verpakkingen). Daar gaan wij hier niet verder op in.

Tussen de regels door zal je overigens zeker lezen hoe deze wetten jou als inkoper zullen raken en wat je vanuit je rol als inkoper kunt doen om bij te dragen aan compliancy en verdere verduurzaming van je organisatie.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste ESG-gerelateerde wetgevingen die voor bedrijven in Nederland in 2025 van kracht zijn of worden aangescherpt:

1. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

De CSRD verplicht grote ondernemingen om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties en de impact op de maatschappij. Voor bedrijven die voldoen aan minimaal twee van de volgende criteria: meer dan 250 medewerkers, meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar, of meer dan 25 miljoen euro op de balans, geldt deze verplichting vanaf het boekjaar 2025. Dit betekent dat zij in 2026 moeten rapporteren over hun impact in 2025.

2. Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)

De CSDDD verplicht bedrijven om negatieve effecten op mensenrechten en milieu in hun gehele waardeketen te identificeren, te voorkomen en aan te pakken. Hoewel aangenomen binnen Europa is de exacte implementatiedatum per land nog niet is vastgesteld. Verwacht wordt dat deze richtlijn in de komende jaren van kracht zal zijn.

3. Europese Ontbossingswet (EUDR)

Deze wet verplicht bedrijven om te zorgen dat producten die zij op de EU-markt brengen niet bijdragen aan ontbossing. Grote bedrijven moeten vanaf eind 2025 aan deze regels voldoen, terwijl het mkb tot juni 2026 de tijd heeft.

4. Energiebesparingsplicht en Informatieplicht

Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken, zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Daarnaast moeten zij periodiek rapporteren over de genomen maatregelen.

5. Europese Energie-Efficiëntie Richtlijn (EED)

Grote ondernemingen zijn verplicht periodiek een energie-audit uit te voeren om hun energieverbruik in kaart te brengen en energiebesparende maatregelen te identificeren. De vierde ronde van deze audits staat gepland voor 2024, wat betekent dat bedrijven in 2025 de resultaten moeten implementeren.

6. Milieuprestatie Gebouwen (MPG)

Vanaf 1 januari 2025 worden de MPG-grenswaarden aangescherpt en uitgebreid naar andere nieuwbouwcategorieën, waaronder industriegebouwen. Dit betekent dat bij nieuwbouw van productiehallen en andere industriële gebouwen strengere eisen gelden voor de milieubelasting van bouwmaterialen.

7. Verplichting Laadpunten (EPBD III)

Bedrijven met meer dan 20 parkeerplaatsen bij hun pand zijn verplicht om uiterlijk in 2025 minimaal één oplaadpunt voor elektrische voertuigen te installeren. Deze maatregel is onderdeel van de Europese richtlijn ter bevordering van de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen.

8. Wet milieubeheer en Omgevingswet

De Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden, bundelt en vereenvoudigt de regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Voor productiebedrijven betekent dit dat zij bij vergunningaanvragen en bedrijfsvoering moeten voldoen aan de geïntegreerde milieuregels, waaronder die voor duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Carbon Border Adjustment Mechanism

CBAM is een cruciale stap in de bredere strategie van de EU om klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2050 en kan wereldwijd een precedent scheppen voor koolstofheffingen op internationale handel. Tot en met 2025 is sprake van een overgangsfase waarin alleen rapportage verplicht is. Bedrijven moeten gegevens verstrekken over de CO₂-uitstoot van ingevoerde goederen van buiten de EU. Vanaf 2026 is sprake van volledige invoering, waarbij importeurs daadwerkelijk CBAM-certificaten moeten kopen tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van de EU Emissions Trading System (ETS).

Het is essentieel voor productiebedrijven om tijdig maatregelen te nemen om aan deze wet- en regelgeving te voldoen. Dit voorkomt niet alleen mogelijke sancties, maar draagt ook bij aan een duurzamere bedrijfsvoering en maatschappij.

We doen het samen

Wil je weten wat deze nieuwe wetgeving specifiek voor jouw organisatie betekent? Neem gerust contact met ons op. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het naleven van de regels en het versterken van jouw duurzame strategie. Samen zorgen wij dat jij klaar bent voor de toekomst!

Wij publiceren geregeld blogs. Niks missen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Lees ook:

CSRD en inkoop: zo maak je echt impact op duurzaamheid
Kleine stappen, grote verandering: consultant Judith Beckers-Leeuwis over duurzaam innoveren
7 slimme strategieën voor duurzame verpakkingen
LCA, de heilige graal?
Duurzaamheid begint bij inkoop: klaar voor de CSRD?
DELPHI4-consultant Frits den Hartog over transities en procesoptimalisaties
Duurzaam inkopen in 2025: de sleutel tot toekomstbestendige groei
Duurzaam inkopen: waar sta jij?
CO2 meten in de supply chain
SBTI of de CO2-prestatieladder: wat wordt het?