Duurzaamheid begint bij inkoop: klaar voor de CSRD?

CSRD en inkoop: jouw route naar duurzame impact

CSRD en inkoop: het is minder groots en complex dan het lijkt. In dit blog beschrijven wij kort de achtergrond van CSRD en de stappen die jij nú al kan nemen om Inkoop te verduurzamen en zo een bijdrage te leveren aan de CSRD-verplichting van jouw organisatie.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor bedrijven in de EU, en inkoop speelt een cruciale rol in het succesvol naleven van deze richtlijn. De CSRD, waarover veel bedrijven vanaf 2025 moeten rapporteren, stelt strengere eisen aan de duurzaamheid en transparantie van bedrijven. Het gaat hierbij niet alleen om de eigen activiteiten, maar ook om de impact van de volledige waardeketen, inclusief leveranciers en partners. Voor de inkoopfunctie betekent dit een strategische verschuiving en nieuwe verantwoordelijkheden.

Transparantie en due diligence

Een van de belangrijkste vereisten van de CSRD is de uitgebreide rapportage over duurzaamheidsimpact. Voor inkoop betekent dit dat er meer transparantie wordt verwacht in de toeleveringsketen. Bedrijven moeten niet alleen weten wie hun leveranciers zijn, maar ook hoe deze omgaan met onderwerpen zoals milieu-impact, mensenrechten, en arbeidsomstandigheden. Het uitvoeren van due diligence op leveranciers is cruciaal. En inkoopafdelingen? Zij moeten processen ontwikkelen om risico’s in de keten systematisch te identificeren en te mitigeren.

Focus op duurzame criteria

Inkoopafdelingen zullen hun selectiecriteria bovendien moeten herzien en verduurzamen. Prijs en kwaliteit blijven belangrijk, maar aspecten zoals CO₂-uitstoot, circulaire bedrijfsvoering, en sociale impact krijgen meer gewicht. Leveranciers die niet voldoen aan strikte duurzaamheidsnormen kunnen buiten de boot vallen, wat bedrijven kan dwingen om samen te werken met leveranciers die meer verantwoordelijkheid nemen of zelfs om strategische partnerschappen te heroverwegen.

Innovatie en samenwerking

De CSRD vereist dat bedrijven zich niet alleen richten op het minimaliseren van negatieve impact, maar ook op het maximaliseren van positieve bijdragen aan duurzaamheid. Inkoop kan hier een drijvende kracht zijn door samen te werken met innovatieve leveranciers die duurzame oplossingen bieden. Het aangaan van langetermijnrelaties met leveranciers die investeren in groene technologieën of het ontwikkelen van circulaire processen, al dan niet in samenspraak met andere partijen, is een manier waarop inkoop een verschil kan maken.

Dataverzameling en -beheer

Voor een nauwkeurige rapportage volgens de CSRD-normen moet de inkoopafdeling data verzamelen over de gehele toeleveringsketen. Dit omvat informatie over de herkomst van grondstoffen, emissies, en sociale omstandigheden bij leveranciers. Het gebruik van digitale tools en platforms voor supply chain management wordt hierbij steeds belangrijker. Gegevensbeheer en de betrouwbaarheid van data worden kernonderdelen van de inkoopstrategie. De datapunten en waardes waarover moet worden gerapporteerd zijn vaak al bekend en kunnen dus al worden voorgelegd aan de leveranciers.

Risicomanagement

De naleving van de CSRD brengt reputatierisico’s met zich mee. Als bedrijven niet kunnen aantonen dat hun inkooppraktijken duurzaam zijn, kan dit leiden tot negatieve publiciteit, boetes of verlies van investeerdersvertrouwen. Inkoopteams moeten daarom werken aan het verminderen van risico’s door strenge controles en het afdwingen van duurzaamheidsvereisten bij leveranciers.

Strategische positie van inkoop

Inkoop wordt onder de CSRD niet langer gezien als een ondersteunende functie, maar als een strategische partner in het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. De samenwerking met andere afdelingen, zoals compliance, marketing, en productie, wordt intensiever om een geïntegreerde benadering te waarborgen.

Inkoop als gamechanger voor duurzaamheid

De CSRD legt een stevige basis voor de rol van inkoop in het bevorderen van duurzaamheid. Dit vraagt om een verschuiving van een kosten-georiënteerde aanpak naar een strategie waarin waardecreatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid centraal staan. Door deze transformatie goed te omarmen, kan inkoop niet alleen voldoen aan regelgeving, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld en het versterken van de concurrentiepositie van het bedrijf.

Wij publiceren geregeld blogs. Niks missen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Lees ook:

CSRD en inkoop: zo maak je echt impact op duurzaamheid
Kleine stappen, grote verandering: consultant Judith Beckers-Leeuwis over duurzaam innoveren
7 slimme strategieën voor duurzame verpakkingen
LCA, de heilige graal?
Een belangrijk overzicht: ESG-wetgeving voor bedrijven in 2025
DELPHI4-consultant Frits den Hartog over transities en procesoptimalisaties
Duurzaam inkopen in 2025: de sleutel tot toekomstbestendige groei
Duurzaam inkopen: waar sta jij?
CO2 meten in de supply chain
SBTI of de CO2-prestatieladder: wat wordt het?