Duurzaam inkopen: zo creëer jij inzicht in de keten

Duurzaam inkopen: zo creëer jij inzicht in de keten

Binnen procurement komt duurzaamheid steeds hoger op de agenda te staan. Toch heerst er vaak twijfel en onzekerheid over de daadwerkelijke impact van de toeleveringsketens. Dit komt onder andere door een gebrek aan transparantie bij leveranciers en helaas nog steeds greenwashing. Bij DELPHI4 begrijpen we deze uitdagingen en helpen wij bedrijven om hun duurzaamheidsambities te realiseren en transparantie te creëren. Hieronder leggen wij uit hoe jij van jouw onderbuikgevoel naar feitelijk inzicht komt.  

Twijfel en greenwashing: de valkuilen van duurzaamheid

Het is een veelvoorkomend probleem: een leverancier beweert een duurzaam product te bieden, maar in werkelijkheid blijkt dit product toch niet zo duurzaam te zijn als je in eerste instantie dacht. Aan de andere kant kan een leverancier zelf erg duurzaam opereren, maar niet de meest duurzame producten of diensten aanbieden. Deze discrepanties zorgen voor veel twijfel bij procurement professionals, CFO’s en duurzaamheidsmanagers.  

Het probleem begint vaak bij het gebrek aan duidelijke interne doelen en meetbare indicatoren. Zonder een helder kader is het lastig om de juiste vragen te stellen aan leveranciers en krijg je vaak onbevredigende antwoorden. Zelfs als je actief op zoek gaat naar informatie, kan het een uitdaging zijn om de juiste en volledige gegevens boven tafel te krijgen.  

Begin bij duidelijke doelen en meetbare indicatoren

Hoe los je dit op? Het begint allemaal met het stellen van de juiste doelen. Definieer heldere doelen als afgeleide van de SDG’s en selecteer de meetindicatoren. Zorg ervoor dat de data die je verzamelt niet op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden en ga op zoek naar externe databronnen. Zo publiceert de overheid bijvoorbeeld jaarlijks de CO₂-emissiefactoren die je kan toepassen in je berekeningen voor zowel energie alsook transport. Dit creëert een solide basis waarop je de duurzaamheid van je leveranciers, in dit geval CO₂, objectief kan meten.  

De rol van de CSRD en externe controle

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) dwingt bedrijven om transparant te zijn over hun duurzaamheidsprestaties in de hele keten, Scope 1, 2 en 3. Dit wordt uiteindelijk gecontroleerd en afgetekend door de accountant. Hierdoor ontstaat o.a. een afhankelijkheid tussen jouw bedrijf en jouw leveranciers om inzicht te geven in hun duurzaamheidsprestaties. Maar de praktijk leert dat niet alle leveranciers even bereidwillig zijn om mee te werken. De machtsverhouding tussen kleine bedrijven en grote leveranciers kan dit nog lastiger maken. Helaas gaat de accountant dit niet voor jou oplossen.  

Neem een actieve rol: impact maken ondanks obstakels

Als CFO, inkoopdirecteur of inkoopprofessional is het jouw taak om een actieve rol te nemen in het verduurzamen van de supply chain. Dit begint bij het stellen van de juiste vragen en het eisen en creëren van transparantie. Er zijn immers altijd mogelijkheden om impact te maken, ook al is dat misschien kleiner dan je had gehoopt. Heb je nog geen nulmeting uitgevoerd of inzicht in jouw baseline? Ook in dat geval kan je voortgang meten door enkel de verandering zichtbaar te maken, bijvoorbeeld X minder kilometers transport of Y minder kilo’s verpakking = Z kg minder CO₂. Begin dus met het behalen van die meetbare resultaten en bouw hierop voort. Laat zien dat je als organisatie serieus bezig bent met duurzaamheid en inspireer anderen om hetzelfde te doen.  

Bij DELPHI4 helpen wij bedrijven om hun duurzaamheidsambities te realiseren: of het nu gaat om consultancy, training of interim-management, wij staan klaar om jou te ondersteunen bij het verduurzamen van jouw inkoopprocessen. Niets doen is immers geen optie! Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen om van jouw onderbuikgevoel naar feitelijk inzicht te komen. Samen maken we de supply chain duurzamer.  

Sustainability in Procurement? Act now!

Neem contact op met DELPHI4 en zet de eerste stap naar een duurzamere toeleveringsketen.

Wij publiceren geregeld blogs. Niks missen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Lees ook:

De implementatie van SBTi, weet jij hoe het zit?
5 Adviezen: Inkoop als aanjager Duurzaamheid
De Impact van Inkoop op omzetgroei
Als het echt complex wordt, wie bel je dan?
De budgetrondes komen eraan: hoe krijg jij duurzaam inkopen op de agenda?
Inkopers aan zet: bepaal de duurzaamheidsindicatoren
Wat is de waarde van een keurmerk van jouw leverancier?
Een veerkrachtig duurzaamheidsplan voor inkoop? Zó werkt dat!
In 3 stappen naar een duurzaam inkoopplan
'Een olifant eet je ook in kleine stukjes', in gesprek met Thomas van Poppel, oprichter en eigenaar van DELPHI4