Duurzaam inkopen in 2025: de sleutel tot toekomstbestendige groei

Duurzaamheid integreren in je inkoopstrategie

Het opnemen van duurzame doelstellingen in je inkoopstrategie is cruciaal om bij te dragen aan de bredere duurzaamheidsambities van een organisatie en om maatschappelijke, milieu- en economische voordelen te realiseren. Een succesvolle integratie van duurzaamheid in de inkoopstrategie vraagt om een systematische aanpak, waarbij duurzaamheid niet alleen wordt gezien als een bijkomstige factor, maar als een strategische pijler. Hieronder worden de belangrijkste stappen beschreven om duurzame doelstellingen effectief op te nemen in de inkoopstrategie.

1. Begrijp de duurzame ambities van de organisatie

Voordat duurzame doelstellingen in de inkoopstrategie kunnen worden opgenomen, is het essentieel om de bredere duurzaamheidsvisie en -doelen van de organisatie te begrijpen. Dit kan betrekking hebben op verschillende aspecten, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot, het bevorderen van de circulaire economie, het verbeteren van arbeidsomstandigheden of het bevorderen van diversiteit en inclusie in de supply chain. Kennis van de bedrijfsbrede duurzaamheidsdoelstellingen, zal jou dus helpen om de inkoopactiviteiten beter af te stemmen op deze doelen en ambities.

2. Analyseer de huidige inkoopprocessen en -impact

Een grondige analyse van de huidige supply base is nodig om te begrijpen waar duurzaamheid verbeterd kan worden. Dit omvat het in kaart brengen van de milieubelasting en maatschappelijke impact van de producten, diensten die de organisatie momenteel gebruikt en van de leveranciers waarmee zij samenwerkt. Door de levenscyclus van producten te evalueren en de risico’s en kansen in de toeleveringsketen te identificeren, kunnen inkoopprofessionals bepalen waar de grootste impact kan worden gemaakt. Het is belangrijk om hierbij te kijken naar zowel de directe als de indirecte leveranciers (tier 2 e.v.) om de hele keten in beschouwing te kunnen nemen.

3. Stel concrete en meetbare doelstellingen op

Nadat de duurzaamheidskansen en -risico’s in kaart zijn gebracht, moeten concrete en meetbare doelstellingen worden geformuleerd. Deze doelstellingen moeten specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) zijn. Voorbeelden van duurzame doelstellingen zijn: “Wij streven ernaar om binnen drie jaar 50% van onze producten circulair in te kopen” of “Wij willen in 2025 onze CO2-voetafdruk in de supply chain met 55% hebben verminderd.” Door meetbare doelen te stellen, kan de voortgang worden bewaakt en kunnen resultaten worden gerapporteerd aan stakeholders.

4. Integreer duurzaamheid in het inkoopbeleid en de procedures

Duurzaamheid moet verankerd worden in de dagelijkse inkoopprocessen. Dit kan door duurzaamheidscriteria op te nemen in de selectie van leveranciers, contractonderhandelingen en leveranciersbeoordelingen. Leveranciers moeten worden gestimuleerd om duurzame praktijken toe te passen door hen te beoordelen op hun milieuprestaties, sociale verantwoordelijkheid en ethische gedrag. Daarnaast kunnen duurzaamheidsvereisten worden opgenomen in contracten, waarbij bijvoorbeeld het gebruik van recyclebare materialen of energie-efficiënte producten wordt gestimuleerd. Het opnemen van duurzaamheid in aanbestedings- en gunningsprocedures zorgt ervoor dat het een vast onderdeel is van de besluitvorming.

5. Werk samen met leveranciers

Leveranciers spelen een cruciale rol bij het realiseren van duurzame inkoopdoelen. Daarom is het belangrijk om samen te werken met strategische leveranciers om gezamenlijke duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Dit kan door middel van partnerschappen en samenwerkingsprogramma’s, waarbij leveranciers worden geholpen om duurzame innovaties door te voeren of aan hogere normen te voldoen. Een constructieve dialoog en transparante communicatie zijn hierbij essentieel.

6. Monitoren, evalueren en bijsturen

Het is van groot belang om de voortgang van de duurzame inkoopdoelen continu te monitoren. Dit kan door het opstellen van key performance indicators (KPI’s) die specifiek gericht zijn op duurzaamheid, zoals energieverbruik, CO2-uitstoot of eerlijke arbeidsomstandigheden. De resultaten moeten regelmatig worden geëvalueerd en, indien nodig, moet de inkoopstrategie worden bijgestuurd om de gestelde doelen te halen.

Kies voor een integrale aanpak

Het opnemen van duurzame doelstellingen in de inkoopstrategie vraagt om een integrale aanpak die begint met een duidelijk begrip van de organisatiedoelen, gevolgd door het stellen van concrete doelstellingen, het aanpassen van inkoopprocessen en nauwe samenwerking met leveranciers. Door duurzaamheid systematisch in de inkoopstrategie te verankeren, kan een organisatie zowel haar ecologische als maatschappelijke voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd waarde creëren voor alle stakeholders. Je hoeft dit niet alleen te doen. Wij zijn er voor je.

Wij publiceren geregeld blogs. Niks missen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Lees ook:

DELPHI4-consultant Frits den Hartog over transities en procesoptimalisaties
Duurzaam inkopen: waar sta jij?
CO2 meten in de supply chain
SBTI of de CO2-prestatieladder: wat wordt het?
De implementatie van SBTi, weet jij hoe het zit?
5 Adviezen: Inkoop als aanjager Duurzaamheid
De Impact van Inkoop op omzetgroei
Als het echt complex wordt, wie bel je dan?
De budgetrondes komen eraan: hoe krijg jij duurzaam inkopen op de agenda?
Inkopers aan zet: bepaal de duurzaamheidsindicatoren