DELPHI4-consultant Frits den Hartog over transities en procesoptimalisaties

Inkoop in de bancaire wereld: Innovatie en risicobeheersing

In de wereld van marketing en communicatie bij banken speelt inkoop een cruciale rol, maar het is vaak een vakgebied dat onderbelicht blijft. Frits den Hartog, consultant bij DELPHI4, geeft een inkijk in zijn dagelijkse werkzaamheden een kleine systeembank in Nederland, waar hij betrokken is bij procesoptimalisaties en transitie.

Een transitie vol uitdagingen

“Toen ik begon bij de bank, zo’n twee jaar geleden, bestond de afdeling inkoop grotendeels uit interim-professionals,” vertelt Frits. “Het waren zo’n 25 interimmers die ervoor moesten zorgen dat de bank voldeed aan de strenge Wet en Regelgeving van de Toezichthouders (zoals DNB & de Europese Centrale Bank). Het ging hierbij met name om risicobeheersing, zoals het uitsluiten van reputatie- en IT-risico’s, om de veiligheid van bankprocessen te waarborgen.”

Decentralisatie en efficiëntie: de balans vinden

Wat deze afdeling zo bijzonder maakt is de manier waarop het inkoopproces is georganiseerd: Centraal wordt ondersteuning geboden, maar decentraal worden de contracten gemanaged en de relaties met de leveranciers onderhouden. Frits fungeert als een spin in het web tussen de verschillende merken van de bank. Elk merk opereert deels zelfstandig, wat vanuit inkoopoptiek zorgt voor een mooie uitdaging. “We proberen de verbindende factor te zijn voor de merken waarbij we zoveel mogelijk volumes bundelen en processen te vereenvoudigen. Hierdoor kunnen we kosten besparen en processen stroomlijnen,” legt hij uit.

Innovaties binnen het inkoopproces

Een van de innovaties waar Frits trots op is, is de invoering van een nieuwe tool in ServiceNow. Deze tool helpt interne opdrachtgevers om compliant te blijven met de hiervoor genoemde wet en regelgeving. “Het mooie aan deze tool is dat alle betrokken disciplines, zoals risicobeheersing en privacy, hun feedback op hetzelfde platform geven. Dit maakt het totale proces transparant en vereenvoudigd de interne processen.”

Brede toepasbaarheid van inkoopoptimalisatie

In zijn werk komt Frits vaak uitdagingen tegen die kenmerkend zijn voor de bancaire sector, maar die ook breder toepasbaar zijn. “Waar ik klanten echt mee help, is om zaken die goed vastgelegd moeten worden, specifiek en meetbaar te maken. Dit voorkomt discussies achteraf over kwaliteit of prijs,” zegt hij. Zijn ervaring strekt zich uit over meerdere sectoren, wat hem een brede kijk geeft op de verschillende manieren waarop bedrijven hun inkoopproces kunnen optimaliseren. De volgende stap is om samen met de leveranciers transparantie te creëren in keten en op die manier de impact op duurzaamheid te vergroten.

Een persoonlijke noot

Naast zijn werk als consultant is Frits ook actief in zijn lokale gemeenschap als gemeenteraadslid. “Het is een soort uit de hand gelopen hobby,” zegt hij lachend. In zijn vrije tijd zeilt hij graag in Griekenland en geniet hij van tuinieren. Deze veelzijdigheid maakt hem niet alleen een waardevolle consultant, maar ook een betrokken mens.

DELPHI4: inkopen met impact

Bij DELPHI4 draait alles om het leveren van hoogwaardige inkoopoplossingen die zorgen voor besparingen en procesoptimalisaties. Frits den Hartog is hier het levende bewijs van: een consultant die niet alleen de technische kennis heeft, maar ook begrijpt hoe belangrijk het is om inkoop menselijk en praktisch te houden. In gesprek met ons? We helpen je graag.

Wij publiceren geregeld blogs. Niks missen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Lees ook:

Een belangrijk overzicht: ESG-wetgeving voor bedrijven in 2025
Duurzaamheid begint bij inkoop: klaar voor de CSRD?
Duurzaam inkopen in 2025: de sleutel tot toekomstbestendige groei
Duurzaam inkopen: waar sta jij?
CO2 meten in de supply chain
SBTI of de CO2-prestatieladder: wat wordt het?
De implementatie van SBTi, weet jij hoe het zit?
5 Adviezen: Inkoop als aanjager Duurzaamheid
De Impact van Inkoop op omzetgroei
Als het echt complex wordt, wie bel je dan?