De implementatie van SBTi, weet jij hoe het zit?

SBTi implementatie: de eerste stap naar CO2-reductie

De implementatie van SBTi, weet jij hoe het zit?

De aankomende weken delen wij een drieluik over SBTi, de CO2-prestatieladder en het meten van CO2-uitstoot zoals dat bij veel van onze klanten relevant is. In deel 1 lees je over de implementatie van SBTi. In blog 2 van deze serie (dat over 2 weken verschijnt) leer je wat precies de verschillen zijn tussen SBTI en de CO2-prestatieladder. En in blog 3 staan wij stil bij hoe je de CO2-uitstoot daadwerkelijk kunt meten binnen jouw leveranciersketen.

DELPHI4 vertelt: SBTi, de implementatie

De implementatie van het Science Based Targets Initiative (SBTi) is een essentiële stap voor bedrijven die hun “Green House Gas” (GHG) uitstoot willen verminderen in lijn met de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs. GHG of broeikasgassen bestaan naast CO2, ook uit methaan, stikstofoxides, etc. Wij richten ons in het drieluik op CO2,, zonder daarmee te kort te willen doen aan de impact van de andere broeikasgassen. Graag delen wij een overzicht van de stappen die bedrijven moeten volgen om SBTi succesvol te implementeren:

1. Engagement en commitment

De eerste stap in de implementatie is het formeel engagement aangaan met het SBTi. Dit betekent dat het bedrijf publiekelijk belooft om wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen voor emissiereductie te formuleren. Het engagement vereist de ondertekening van een intentieverklaring waarin het bedrijf belooft om binnen 24 maanden doelen op te stellen die in lijn zijn met de vereisten van SBTi.

2. Baselinemeting

Na de toezegging is het belangrijk om een gedetailleerde inventarisatie van de huidige uitstoot van broeikasgassen (GHG) te maken. Dit omvat de uitstoot in scope 1 (directe emissies door eigen activiteiten), scope 2 (indirecte emissies door inkoop van energie) en scope 3 (indirecte emissies in de waardeketen, o.a. bij de leveranciers). Deze baselinemeting vormt de basis voor de doelen en helpt bij het identificeren van emissiebronnen binnen de bedrijfsvoering.

3. Doelstellingen vaststellen

Op basis van de baselinemeting wordt een emissiereductiedoel gesteld, dat moet voldoen aan de criteria van het SBTi. De doelstellingen worden bepaald aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde methodologieën. SBTi biedt verschillende methoden voor verschillende sectoren, bijvoorbeeld op basis van absolute reductiedoelstellingen of sectorale benaderingen. Deze doelstellingen moeten consistent zijn met de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C of 2 °C.

4. Indienen en validatie van doelen

Zodra de doelstellingen zijn opgesteld, moeten ze worden ingediend bij het SBTi voor validatie. Het SBTi-team beoordeelt of de voorgestelde doelen voldoen aan hun strikte criteria. Dit proces kan enige tijd duren, afhankelijk van de complexiteit van het bedrijf en de waardeketen. Na goedkeuring worden de doelen publiekelijk bekendgemaakt op de website van SBTi, wat transparantie en verantwoordelijkheid bevordert.

5. Implementatie van reductiestrategieën

Met goedgekeurde doelen in handen begint het bedrijf met de uitvoering van strategieën om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door energie-efficiëntie te verbeteren, over te stappen op hernieuwbare energie, transport en logistiek te optimaliseren, en samen te werken met leveranciers om emissies in de waardeketen te verminderen. Het is essentieel om concrete maatregelen te nemen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften en uitdagingen van de sector.

6. Monitoring en rapportage

Voortgang moet regelmatig worden gemonitord om ervoor te zorgen dat het bedrijf op schema ligt met het behalen van de gestelde doelen. Dit omvat de jaarlijkse rapportage van de CO2-uitstoot en het vergelijken van de werkelijke uitstoot met de doelstellingen. Deze gegevens worden vaak gepubliceerd in duurzaamheidsrapporten of via platforms zoals het CDP (Carbon Disclosure Project).

7. Herziening en aanpassing

De klimaatwetenschap evolueert, en bedrijven moeten bereid zijn om hun doelen periodiek te herzien om ze up-to-date te houden met de nieuwste inzichten. Bovendien kan de bedrijfsomgeving veranderen, waardoor bedrijven hun strategieën moeten aanpassen. SBTi moedigt bedrijven aan om hun doelen te herzien indien nodig, vooral als er significante veranderingen plaatsvinden in hun activiteiten of sector.

Het implementeren van SBTi is een meerjarige en dynamische inspanning die samenwerking vereist binnen de hele keten. Door een duidelijke structuur en robuuste methodologieën biedt het SBTi bedrijven de mogelijkheid om hun klimaatdoelen op een geloofwaardige en meetbare manier te bereiken, wat uiteindelijk bijdraagt aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Uitdagend? Kijk dan eens hier.

SBTi, DELPHI4 helpt je verder.

In dit blog las je over de implementatie van SBTi. Wij kunnen helpen om dit op te zetten en te implementeren zoals hierboven beschreven met expliciete aandacht voor de input die nodig is van de leveranciers. Dat geldt ook voor de vereisten van de CO2-prestatieladder (blog over 2 weken) en het concreet meten van de CO2 uitstoot (blog over 4 weken).

Heb je voor die tijd vragen? Weet ons dan te vinden via deze contactpagina. Ons team staat opgesteld om je vragen te beantwoorden of die ene casus te bespreken.

Wij publiceren geregeld blogs. Niks missen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Lees ook:

CO2 meten in de supply chain
SBTI of de CO2-prestatieladder: wat wordt het?
5 Adviezen: Inkoop als aanjager Duurzaamheid
De Impact van Inkoop op omzetgroei
Als het echt complex wordt, wie bel je dan?
De budgetrondes komen eraan: hoe krijg jij duurzaam inkopen op de agenda?
Inkopers aan zet: bepaal de duurzaamheidsindicatoren
Wat is de waarde van een keurmerk van jouw leverancier?
Duurzaam inkopen: zo creëer jij inzicht in de keten
Een veerkrachtig duurzaamheidsplan voor inkoop? Zó werkt dat!