De budgetrondes komen er weer aan. Hoe zorg jij ervoor dat duurzaam inkopen een prioriteit wordt binnen jouw organisatie? Dit is een vraag waar veel inkoopprofessionals mee worstelen, vooral als budgetten en doelstellingen top-down worden vastgesteld. In dit blog delen we praktische tips om duurzaam inkopen op de agenda te krijgen tijdens de verschillende budgetrondes.
Het budgetteringsproces:
Budgetten voor het komende boekjaar worden vaak in 2 of meer budgetrondes vastgesteld: een eerste ronde zo rond de zomer, vaak op directieniveau, waar de grove richtlijnen worden bepaald; een tweede/derde ronde na de zomer waarin afdelingen hun specifieke budgetten en doelstellingen bepalen. Inkoopafdelingen komen vaak pas later in dit proces aan bod, waardoor het uitdagend kan zijn om duurzaamheidsdoelstellingen integraal mee te nemen in de afdelingsplannen.
En daar ligt het probleem: Inkoop doet vaak ook pas mee in de tweede of derde ronde. Ze krijgen doelstellingen opgelegd nadat de afdelingsbudgetten en -doelen al zijn vastgesteld. Dit kan leiden tot weerstand bij die afdelingen, vooral als er extra besparingen of duurzaamheidsinitiatieven moeten worden doorgevoerd zonder dat daar vooraf rekening mee is gehouden. Daarom is het cruciaal dat inkoopprofessionals vanaf het begin betrokken zijn bij de budgetrondes. Wij geven je graag drie praktische tips.
1. Betrek medestanders binnen de organisatie
Zoek binnen je organisatie naar medestanders die duurzaamheid in hun portfolio hebben. Deze personen worstelen vaak met dezelfde problemen en zijn eveneens op zoek naar manieren om hun duurzaamheidsplannen te realiseren. Samen sta je sterker en kun je een gezamenlijk pleidooi voeren voor duurzaam inkopen, want het betreft de gehele organisatie!
2. Ga in gesprek met de CFO
De CFO speelt een cruciale rol bij budgetrondes, omdat hij/zij verantwoordelijk is voor de financiële rapportage en naleving van wet- en regelgeving, o.a. CSRD. Breng onder zijn aandacht dat duurzaam inkopen niet alleen kostenbesparend kan zijn, maar ook essentieel is voor de duurzaamheidsrapportages waar vaak de CFO ook verantwoordelijk voor is. Dit maakt het makkelijker om duurzaamheid als prioriteit op te nemen in de budgetten en onderliggende doelstellingen.
3. Plan vooruit om stress te voorkomen
Begin op tijd met het agenderen van duurzaam inkopen, zodat je niet tegen het einde van het jaar in de problemen komt. Als je duurzaamheid pas op het laatste moment probeert toe te voegen, loop je het risico dat het gezien wordt als een extra last in plaats van een geïntegreerde doelstelling. Door vroegtijdig te plannen, kun je zorgen voor een gestructureerde aanpak en vermijd je de stress van last-minute wijzigingen. Gebruik de zomer dan ook nuttig om je plannen verder uit te werken en draagvlak te creëren.
Nu is het moment!
Nu is dus het moment om duurzaam inkopen op de agenda te krijgen. De zomer staat voor deur en waarschijnlijk moeten de eerste budgetrondes nog plaatsvinden. Dit is dus het ideale moment om je plannen te presenteren en draagvlak te creëren. Zorg ervoor dat duurzaamheid vanaf het begin wordt meegenomen in de budgetbesprekingen. Na de zomer, wanneer afdelingen hun specifieke doelstellingen bepalen, is het belangrijk om betrokken te blijven en ervoor te zorgen dat duurzaam inkopen daadwerkelijk wordt opgenomen in de afdelingsplannen. Duurzaam inkopen is immers geen Inkoopfeestje, want het betreft de gehele organisatie!
Zó krijg je duurzaam inkopen effectief op de agenda
Wil je meer weten over hoe je duurzaam inkopen effectief op de agenda kunt krijgen tijdens de budgetrondes? Neem contact op met DELPHI4 en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het realiseren van je duurzaamheidsdoelstellingen op het gebied van inkoop. Samen zorgen we ervoor dat jouw inkoopprocessen niet alleen kostenefficiënt, maar ook duurzaam zijn. Duurzaamheid begint bij een proactieve aanpak en samenwerking – laat ons je helpen deze doelen te bereiken.
Voor meer informatie, bezoek onze website of neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen maken we de toeleveringsketen duurzamer en zorgen we voor een betere toekomst.