CSRD en inkoop: zo maak je echt impact op duurzaamheid

Op 13 maart, organiseerden wij in Amsterdam een masterclass “Sustainable Procurement” en CSRD. Deze zat vol, maar kijk zeker op onze website voor de aankomende trainingen en masterclasses, op 9 april en 11 juni, over dit onderwerp. Daar zijn nog plekken beschikbaar.

Blijvende focus op verduurzamen, ook zonder verplichting

Voor diegenen die hier niet bij aanwezig kunnen zijn hierbij reeds een tipje van de sluier. Ondanks het Omnibuspakket horen wij vanuit ons netwerk dat de meeste bedrijven met minder dan 1.000 medewerkers (de grens lag op meer dan 250 medewerkers) vasthouden aan de ingeslagen koers, doorgaan met verduurzamen en zich willen confirmeren aan de uitgangspunten van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), zij het misschien in een ietwat lichtere vorm. Deze bedrijven geloven in verduurzaming, zijn intrinsiek gemotiveerd en verwachten dat ook hun klanten hiermee door zullen gaan. Zie ook het artikel in het FD van maandag 10 maart jl. waarin een aantal ondernemers zich positief blijft uitspreken over duurzaam ondernemen, dit zal voortzetten, maar het ook prettig vinden dat zij vooralsnog gevrijwaard zijn van de rapportageverplichting over 2025.

Wat betekent CSRD voor inkoop?

Maar waar raakt CSRD inkoop nou echt? Of anders gesteld, wat kan je als inkoper doen om duurzaam in te kopen en een substantiële bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van jouw bedrijf? Hieronder een toelichting vanuit het perspectief van de CSRD.

1. Transparantie en verantwoordingsplicht

CSRD verplicht bedrijven om uitgebreid te rapporteren over hun ecologische, sociale en governance (ESG) prestaties. Dit betekent dat bedrijven niet alleen hun eigen duurzaamheidsprestaties moeten meten en rapporteren, maar ook die van hun toeleveringsketen. Inkoopafdelingen krijgen hierdoor de verantwoordelijkheid om informatie over duurzaamheidsprestaties van leveranciers te verzamelen en te verifiëren. Dit leidt tot een grotere vraag naar ESG-data, certificeringen en due diligence in het inkoopproces.

2. Strengere (andere?) selectiecriteria voor leveranciers

Bedrijven moeten leveranciers selecteren op basis van duurzaamheidscriteria, zoals CO₂-uitstoot, mensenrechten, arbeidsomstandigheden en circulaire economie. Dit kan leiden tot een verschuiving in leverancierskeuzes en mogelijk hogere kosten in het begin, maar op lange termijn biedt dit voordelen zoals risicoreductie en reputatieverbetering. Leveranciers die niet aan de nieuwe eisen voldoen, lopen het risico uitgesloten te worden van contracten.

3. Due diligence en risicomanagement

De CSRD stimuleert bedrijven om verder te kijken dan alleen de eerste schakel in hun supply chain. Dit betekent dat inkoopteams diepgaand(er) onderzoek moeten doen naar de duurzaamheidsprestaties van leveranciers en onderaannemers. Bedrijven zullen vaker gebruik moeten maken van audits, certificeringsprogramma’s en technologieën zoals blockchain om de transparantie in de keten te verbeteren. De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) gaat hier nog een stapje verder door dit te verplichten. Ook hier geldt overigens een verlichting (lees: uitstel) voor organisaties ten opzichte van de eerdere uitgangspunten.

4. Contractbeheer en duurzame inkoopvoorwaarden

Om te voldoen aan de rapportageverplichtingen van CSRD zullen inkoopafdelingen contracten moeten herzien en heronderhandelen. Dit houdt in dat er clausules worden toegevoegd over ESG-prestaties, monitoring en naleving. Leveranciers zullen contractueel worden verplicht om periodiek duurzaamheidsdata te leveren en verbeterplannen op te stellen.

5. Innovatie en samenwerking in de keten

CSRD stimuleert bedrijven om proactief samen te werken met leveranciers en sectorpartners om verder te verduurzamen. Dit kan leiden tot gezamenlijke initiatieven voor bijvoorbeeld circulaire inkoop, groene logistiek en energie-efficiënte productiemethoden. Leveranciers die innovatie en duurzaamheid integreren in hun bedrijfsmodel krijgen hierdoor een concurrentievoordeel.

6. Digitale tools en data-analyse

Door de toegenomen behoefte aan ESG-rapportage wordt data-analyse een cruciaal onderdeel van inkoop. Bedrijven zullen investeren in softwareoplossingen voor supplier risk management, duurzaamheidsdashboards en geautomatiseerde compliance-monitoring. Dit verhoogt de efficiëntie van duurzaam inkoopbeheer en helpt bedrijven om sneller te reageren op regelgeving en marktveranderingen.

Inkoop speelt sleutelrol in CSRD-aanpak

De impact van CSRD op inkoop is groot en vraagt om een strategische heroriëntatie van inkoopprocessen. Los van de verplichting liggen hier duidelijke richtlijnen wat je kunt doen om duurzaam te ondernemen en in te kopen. Transparantie, risicomanagement, contractbeheer en samenwerking in de keten zijn essentiële pijlers van een duurzaam inkoopbeleid. Door proactief in te spelen op de eisen van CSRD kunnen bedrijven niet alleen compliance garanderen, maar ook concurrentievoordeel behalen door een duurzamer en veerkrachtiger inkoopnetwerk op te bouwen.

Wil je meer weten over Sustainable Procurement en CSRD? Kom dan naar de ééndaagse training op 9 april a.s. in Rotterdam.

Wij publiceren geregeld blogs. Niks missen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Lees ook:

Kleine stappen, grote verandering: consultant Judith Beckers-Leeuwis over duurzaam innoveren
7 slimme strategieën voor duurzame verpakkingen
LCA, de heilige graal?
Een belangrijk overzicht: ESG-wetgeving voor bedrijven in 2025
Duurzaamheid begint bij inkoop: klaar voor de CSRD?
DELPHI4-consultant Frits den Hartog over transities en procesoptimalisaties
Duurzaam inkopen in 2025: de sleutel tot toekomstbestendige groei
Duurzaam inkopen: waar sta jij?
CO2 meten in de supply chain
SBTI of de CO2-prestatieladder: wat wordt het?